Oldalak

péntek, március 4

Jaina medál kísérletek

Hosszú leszek! Csak szólok. De ha most nem vesztetted el a kedved, akkor olvass tovább ;)
Csak egy kis ízelítőt szeretnék adni abból, hogy hogy is készül egy új minta.
Általában úgy indul, hogy eszembe jut egy új forma. Nem a végleges medálra gondolok, hanem arra, hogy milyen jól mutatna pl. a Crescent mellett a Rizo :D Na, ez egyszerűnek tűnik, de a szemem előtt ellebeg egy pár gyöngy egymás mellett és elindul az agyalás. Az agyalás után előkapom azokat a gyöngyöket amikről agyaltam ;) és mellé egy csomó minden mást is, mert ki tudja mi akar még hozzáfűződni. És elindul a fűzés. Lépésenként fotózom, hogy később is tudjam mit csináltam. De gyakran 50 fotó kukázódik ki, mert épp visszabontom, nem áll úgy ahogy kellene, stb. Vagy épp nem tetszik az a gyöngy szín amivel kezdtem, mert a többi pont nem illik mellé. Most is ez történt. Elkezdtem egy színnel és mire ez a kék-fekete medál megszületett volt már pink, lila és 3 féle kék is benne.

Egész elégedett voltam a formával, ahogy a medál kialakult, de a végén túl sok lett a közepe táján a fekete, ezért bontottam. 
Előkaptam más színeket és kezdtem újra. Itt is többször cseréltem és sokat bontottam vissza. Majd a befejezés után rá kellett jönnöm, hogy ami elsőre jól állt, az másodjára kicsit kusza lett. Nem azért, mert nem "minta" szerint haladtam! Az évek során rájöttem, hogy vannak minták amiknél nem szabad eltérni semmit sem, vagy nem lesz szép a végeredmény. Ha 1 század milliméternyit más a gyöngy, akkor ugrik a forma és a stabilitás. Látjátok, itt a második medálnál, hogy mennyire kuszák és lazák lettek a szirmok? Nem tudom melyik gyöngy viselkedett másként mint az első verziónál, de nekem ez látványos volt.


Ezért szépen elővettem az ollót és most így néz ki az asztalom.
Nem mondom, hogy nem készítem el még egyszer-kétszer ezt a medált ahhoz, hogy végül egy stabil, szép minta legyen belőle. Csak most pihentetem a dolgot. Ja, a mintakészítés első fázisról írtam most. ;) A második fázis, hogy meg is kell rajzolni vagy le is kell fotózni a lépéseket és össze kell rakni a mintát, hogy ti is értsétek. Az még legalább ennyi idő mint amit elvisz a fűzés.
Amiről most írtam az 2 napi munkám és maradt belőle egy marék gyöngyöm ;)

4 megjegyzés:

  1. Nos meg lehet érteni ugy gondolom amikor fel vannak háborodva azok a gyongyfuzok (akik mintát készítenek ) akiktől mintát koppintanak le ! Esetleg ingyen osztogatják a fizetős mintáit ! Mivel en is magam agyalmanyaim szerint fűzök megértem milyen nehéz néha a fuzes !

    VálaszTörlés
  2. Jó kicsit olvasni, hogy mi is folyik az agyadban... :))) Csak most már az én szemem előtt is gyöngyök repkednek... táncolnak...

    VálaszTörlés
  3. Igen Marilla, ez is benne van. Sajnos!
    Örülök Marika :) akkor gyöngyöket elő!

    VálaszTörlés
  4. Legalább milyen mindenki, hogy nem is olyan egyszerű ez a folyamat!

    VálaszTörlés